Jobbar du med lönehantering är det viktigt att hålla dig uppdaterad på förändringar i lagar och regelverk med en bra lönekurs. Det krävs specialistkunskaper för att lönerna ska bli rätt och det finns goda möjligheter att utvecklas inom löneområdets många kunskapsområden. Lönekurser inom allt från grundläggande lönehantering, personalförmåner, sjuklön och semesterlön till löneväxling och skrivcoaching för lönekonsulter.
Artificiell intelligens är ett verktyg som ska göra arbetsuppgifter snabbare och enklare. Under vissa förutsättningar kan AI utföra uppgifter som tidigare utförts manuellt av människor.
De senaste årens förändringar kopplat till olika regelverk gör denna utbildning extra aktuell och viktig eftersom de tillsammans utgör det system för den arbetsinriktade rehabilitering, där arbetsgivare måste ta ett stort ansvar. Att veta vad som förväntas av alla parter kopplat till arbetsmiljölagen, socialförsäkringsbalken, samt lagen om anställningsskydd är viktigt för att minimera både sjukskrivningstid och därmed lidande för enskild individ samt sänka kostnaderna för företaget eller organisationen.
Grundkursen i Arbetsrätt är till för dig som är nybörjare inom området och vill lära dig hur lagstiftningen som kollektivavtal fungerar och påverkar oss i vårt arbetsliv. Kanske får du i ditt dagliga arbete frågor kopplat till arbetsrätten och därför vill få förståelse och mera kunskap inom de vanligast förekommande frågeställningarna och situationerna som kan uppstå på en arbetsplats.
En avancerad kurs i arbetsrätt som gör dig mer säker på hur du ska hantera olika arbetsrättsliga frågor. Vi diskuterar bland annat konkreta situationer kopplade till din vardag för att du ska få verktyg att kunna hantera dessa.
Kursen Arbetsrätt fördjupning är till för dig som har en grundkunskap inom den arbetsrättsliga lagstiftningen men vill fördjupa dig eller uppdatera dina kunskaper.
Välkommen till finaldagen för din auktorisation! Under Auktorisationsdagen fokuserar vi på vad det innebär att vara Auktoriserad Lönekonsult – rollen, trender och medlemskap i Srf konsulterna. Dagen avslutas med att certifikaten delas ut. Under dagen finns stora möjligheter att träffa kollegor i branschen och skapa nätverk. Anmälan till Auktorisationsdagen gör du själv efter godkänt resultat på Auktorisationsexamen Lön.
Frågorna är många och bedömningarna komplexa. Vissa förmåner är helt skattefria, en del beskattas enligt ett schablonvärde, och andra beskattas fullt ut. Vi ska i denna kurs behandla de bestämmelser som finns gällande den anställdes beskattning av förmåner.
Ett riktigt aktuellt ämne är distansarbete. I denna kurs får du via föreläsningar och övningar lära dig kring regelverk när arbete utförs på distans. Utifrån ett arbetsgivar- och skatteperspektiv lyfts frågeställningar och förutsättningar för arbetsgivaren och den anställde.
För den framtida lönekonsulten är det en nödvändighet att behärska grunderna i ekonomi eftersom den moderna löneprocessen förutsätter förståelse för samverkan mellan ekonomi och lön.
Under 2021 har nya regler blivit gällande vid tillfälligt arbete i Sverige. Genom att införa ett undantag från 183-dagarsregeln vid uthyrning av arbetskraft har ett ekonomiskt arbetsgivarbegrepp införts. I denna kurs får du lära dig mer vad de nya reglerna innebär, samt när och hur de ska tillämpas.
De skattemässiga reglerna kring förebyggande rehabilitering, motion och friskvård är komplicerade. För företag är detta dock ett högintressant område och ur ett rådgivningsperspektiv kan du bidra i detta arbete genom att föreslå fungerande hälsolösningar – som dessutom kan bli gynnsamma ur ett skatteperspektiv.
En bra förberedelse för dig som ska genomföra Auktorisationsexamen Lön. Vi går igenom exempel på frågeställningar, ämnesområden och övriga praktiska frågor kring Digital Examen.
Vi går vidare i ämnet förmåner och fokuserar i denna kurs på arbetsgivarens perspektiv kring hantering av förmåner. Hur påverkar förmånerna kostnader för arbetsgivaravgifter och på vilket sätt påverkas momsredovisningen av den anställdes förmåner.
I en alltmer mobil arbetsmarknad ökar kraven på dig som arbetsgivare och på dig som hanterar lön att förstå vad detta får för konsekvenser vad gäller skatteinnehåll och arbetsgivarrapporteringen. Var/hur ska personen beskattas och vilket lands socialförsäkring gäller, är frågor som kommer behöva besvaras.
I Sverige finns flera hundra varianter av kollektivavtal, vilket innebär många detaljer att hålla reda på. Under den här kursen går vi igenom de vanligaste avtalen.
I denna kurs om LAS, Lagen om anställningsskydd, går vi igenom reglerna kring hur en anställning kan ingås eller avslutas. Vi fokuserar på allt som är viktigt att beakta när det gäller både visstidsanställningar och tillsvidareanställningar. Thomas Englund, expert inom arbetsrätt och personalfrågor leder dig igenom kursen och ger dig svar på vad som ska dokumenteras utifrån lag samt utifrån rekommendationer i syfte att undvika tvister.
Det är vanligt att en delägare tar ut pengar från företaget för privat bruk. Då uppstår en fordran på delägaren, men ska det hanteras som lån eller lön? Om det är ett lån, kan det vara frågan om ett förbjudet lån.
En kurs för dig som är ny på lön och vill lära dig grunderna inom lönehantering. Kursen ger dig grundläggande kunskaper i såväl löneberäkning som löneadministratör.
En grundläggande lönehanteringskurs som ger dig goda kunskaper i löneberäkning och löneadministration. Kursen passar dig som vill börja eller som just börjat jobba med lön och som redan läst Lönehantering 1.
Lönehantering 3 är en kurs för dig som jobbat med lön ett antal år och som redan har goda kunskaper i yrket. Kursen ger dig fördjupade kunskaper i lönehantering vad gäller föräldraledighet, sjuklön, semester och annan ledighet.
Lär dig göra egna lönekartläggningar. I den här heldagsutbildningen får du lära dig allt du behöver för att kunna genomföra en väl genomarbetad lönekartläggning.
Upptäck hur strategisk ersättning kan hjälpa ditt företag att attrahera, behålla och belöna medarbetare. Lär dig nyckelstrategier för att skapa en motiverande och hållbar arbetsmiljö.
Löneväxling, att byta kontant lön mot en skattefri förmån som arbetsgivaren betalar, har på senare år blivit allt populärare. Anledningen är att kostnaden för den anställde blir mycket lägre än om man själv skulle ha betalat förmånen med beskattade pengar.
Vill du vara först med de senaste löneuppdateringarna? Var med på digital sändning live, där löneexpert Caroline Giannias Kaib guidar dig genom de mest aktuella händelserna inom lön för år 2025.
I kursen Pensioner och försäkringar får du fördjupade kunskaper om och förståelse för hanteringen av pensioner, försäkringar och förmåner i ditt dagliga arbete med lönehantering. En perfekt kurs för dig som vill gå vidare i utvecklingen som lönekonsult.
Kursen Personalförmåner ger en inblick i de komplexa regelverk som reglerar förmånsrätten och specifika personalförmåner. Kursen behandlar alla förmånsområden, men sätter fokus på de skatterättsliga principer som gäller på förmånsområdet samt på de vanligen förekommande förmånerna.
Utveckla dina kundrelationer! Dessa dagar riktar sig till dig som arbetar med kunduppdrag inom lön och/eller ekonomi. Under Rådgivardagarna kommer du lära dig strategier och få verktyg för att maximera kundnöjdhet genom att förstå kundens behov. Vi fokuserar på effektiv hantering av nya kunder, lösa utmaningar med kundens bästa i åtanke, samt säkerställa kvalitet och arbetsglädje både för dig och dina kunder. Under två dagar träffar du spännande föreläsare och får möjlighet att utbyta erfarenheter med övriga deltagare.
Snabba beslut, komplext regelverk och många inblandande. Lön är ett område som kräver en bra process med rutiner och kvalitetssäkring. Idag arbetar Sveriges lönebransch med stöd av SALK 2.0 – Svensk standard för Auktoriserade Lönekonsulter.
Semester är väl ofta förknippat med härliga tider! Men för dig som jobbar med löneuppdrag gäller dessutom att ha hög kompetens kring de regler som gäller vid betalning och ledighet. I den här mikrokursen får du som hanterar löneuppdrag vägledning inom de absolut viktigaste och mest grundläggande semesterfrågorna.
Intermittent arbete, arbete del av år och byte av semesterprinciper är några av de utmaningar du möter vid hantering av semester. Fördjupa dina kunskaper och var förberedd för att hitta de bästa lösningarna.
Semesterskulden är en stor och viktig post i företagets balansräkning som uppstår när anställda löpande tjänar in semesterlön som kommer att tas ut vid ett senare tillfälle. I den här kursen behandlas hur semesterskulden uppstår, beräknas och förändras utifrån beredningen av lönerna.
Få koll på en av företagets viktigaste poster! Lär dig hur semesterskulden förändras när dagar tjänas in och dagar plockas ut och hur dessa förändringar ska konteras. Att arbeta med lönehanteringen på ett korrekt, ansvarsfullt och proaktivt sätt skapar stabilitet, trygghet och välgång.
Välkommen till vårens mest inspirerande branschdag den 6 februari 2025! Under dagen får du ta del av spännande föreläsningar och paneldiskussioner med fokus på branschens framtid, innovationer och de utmaningar som väntar oss. Tillsammans med ledande experter och inspirerande talare utforskar vi hur vi kan forma framtidens arbetsplatser, stärka våra yrkesroller och möta nya krav och möjligheter inom vår bransch. Dagens värd är Srf konsulternas Förbundsdirektör Lena Lind och dagen modereras av Srf konsulternas Lali Fjellström, som leder oss genom programmet och panelerna med insiktsfulla diskussioner.
Kursen Strategisk Lönepolitik ger dig förutsättningar att lära dig mer om lön och belöning ur ett arbetsgivarperspektiv. Passar dig som vill bredda din lönekompetens eller har en chefsroll och framför allt lönekonsulter som vill arbeta proaktivt med lönefrågor. Vilka faktorer, processer och relationer är viktiga vid lönesättning?