Skatt är ett komplext område och vi kan erbjuda skattekurser som håller dig uppdaterad inom de senaste nyheterna, skatteplaneringskurser, kurser inom momslagstiftningens område, deklarationskurser, kurser i företagsskatt, fastighetsskatt samt jord och skogsbruksbeskattning för att nämna några. En bra skattekurs om året är ett måste för att hålla dig uppdaterad!
Kursen Aktier ägda av AB – hur beskattas de? är kursen för dig som vill lära dig att klassificera aktier som ett aktiebolag äger. I kursen får du också lära dig hur aktierna beskattas beroende på om de klassificeras som lager eller kapitaltillgång. Självklart tar kursen upp näringsbetingade andelar och aktiefållan.
Hur du som redovisningskonsult ska hantera en försäljning av en näringsfastighet kan upplevas svårt. I den här utbildningen går vi igenom de regler som gäller för att redovisningen och beskattningen av en försäljning av en näringsfastighet ska bli rätt.
När det gäller billeasingavtal så finns det många fallgropar gällande bokföring och redovisning. I denna kurs bygger vi över dessa fallgropar och går exempelvis igenom vad som gäller för moms kopplad till en första förhöjd hyra, fördelningen mellan kort- och långfristig hyra samt var utgiften ska placeras i resultaträkningen.
Bokslut K2 med skatt är en kurs för dig som börjat upprätta bokslut men som inte självständigt gör bokslutsdispositioner och skatteberäkningar. Du lär dig reglerna för bokslutsdispositioner samt hur du beräknar och bokför dem. Kursen är i första hand inriktad på K2-regelverket för aktiebolag.
Frågorna är många och bedömningarna komplexa. Vissa förmåner är helt skattefria, en del beskattas enligt ett schablonvärde, och andra beskattas fullt ut. Vi ska i denna kurs behandla de bestämmelser som finns gällande den anställdes beskattning av förmåner.
Ett riktigt aktuellt ämne är distansarbete. I denna kurs får du via föreläsningar och övningar lära dig kring regelverk när arbete utförs på distans. Utifrån ett arbetsgivar- och skatteperspektiv lyfts frågeställningar och förutsättningar för arbetsgivaren och den anställde.
På den här kursen redogör vi för några av de typiska utmaningarna inom redovisning, skatt och moms som ett företag som äger en eller flera fastigheter står inför. Redovisningsfrågorna kommer vi dessutom att spegla ur såväl K3- som K2-perspektiv
Ta del av senaste nytt och lär dig den praktiska hanteringen av fastighetsmoms och byggmoms. Momshanteringen i fastighets- och byggbolag kan ibland upplevas som komplicerad. Med rätt kunskaper får du ut det bästa av din investering.
De skattemässiga reglerna kring förebyggande rehabilitering, motion och friskvård är komplicerade. För företag är detta dock ett högintressant område och ur ett rådgivningsperspektiv kan du bidra i detta arbete genom att föreslå fungerande hälsolösningar – som dessutom kan bli gynnsamma ur ett skatteperspektiv.
Öka dina kunskaper inom strategisk skatterådgivning. Du får en genomgång av de senaste årens utveckling inom företagsskatteområdet. Du får lära dig om förmåner i fåmansföretag, 3:12-reglerna samt beskattning av handelsbolag och enskild firma. Läs hela tredagarskursen Företagsskatt – avancerad eller välj de delar du är intresserad av.
Vill du få bättre kunskap om klassificering och beskattning av näringstillgångar och kapitaltillgångar? Känner du att du behöver uppdatera dina kunskaper om räkenskapsenlig avskrivning? Känns redovisning och beskattning av pågående arbeten svårt?
Behöver du en snabb och kvalificerad genomgång av de senaste årens utveckling inom företagsskatteområdet? Då är det här kursen för dig. Efterfrågan på kvalificerad rådgivning inom skatteområdet är stort och det är viktigt att ha färska kunskaper.
Efterfrågan på kvalificerad rådgivning inom skatteområdet är stort och det är viktigt att ha uppdaterade kunskaper. I denna kurs fokuserar vi på beskattning för enskild firma och handelsbolag.
Kursen behandlar på vilka olika sätt en ägare i fåmansföretag kan få ut medel från sitt företag så skatteeffektivt som möjligt. Givetvis behandlar kursen 3:12-reglerna ingående med tonvikt på senare års rättsfall och förhandsbesked.
Vi går vidare i ämnet förmåner och fokuserar i denna kurs på arbetsgivarens perspektiv kring hantering av förmåner. Hur påverkar förmånerna kostnader för arbetsgivaravgifter och på vilket sätt påverkas momsredovisningen av den anställdes förmåner.
Kursen ger dig fördjupade kunskaper om generationsskiften i enskilda firmor. Vi fokuserar särskilt på skattekonsekvenser vid benefika respektive onerösa fång.
I denna kurs möter vi en många gånger återkommande fråga för redovisningskonsulter. Hur man i företag på bästa sätt hanterar ett generationsskifte? Ett generationsskifte handlar inte bara om skattefrågor. Processen måste utgå från företagets individuella omständigheter och intresseperspektiv, och det finns många frågor att ta hänsyn till, såväl ekonomiska, skattemässiga, juridiska och känslomässiga.
Hur ska en kapitalförsäkring hanteras i redovisningen och beskattningen? Den här kursen gör dig förberedd gällande frågor om kapitalförsäkringar och pensionsåtaganden, samt klargör skillnaderna i redovisningen mellan K2 och K3 om man har ett pensionsåtagande kopplat till en kapitalförsäkring.
I den här utbildningen går Therése Allard igenom varför man vill lägga ett aktiebolag i karens. Många delägare med kvalificerade andelar i fåmansföretag väljer att lägga bolaget i karens innan det säljs eller likvideras, för att undvika de särskilda beskattningsreglerna för onoterade kvalificerade andelar i fåmansföretag (3:12-reglerna). Detta görs för att därigenom uppnå en lägre skatt vid bolagets försäljning eller likvidation.
Tillhör du de som saknat en sammanhållen beskrivning över vilka krav det finns i bokföringslagen (BFL), mervärdesskattelagen (ML) och inkomstskattelagen (IL) på att dokumentera försäljningen med en faktura eller kvitto. Här är kursen för dig!
Det är vanligt att en delägare tar ut pengar från företaget för privat bruk. Då uppstår en fordran på delägaren, men ska det hanteras som lån eller lön? Om det är ett lån, kan det vara frågan om ett förbjudet lån.
Att låna ut pengar till det egna aktiebolaget är ett naturligt sätt att förbättra likviditeten – men det gäller att ha koll på skattereglerna!
Ett kursabonnemang för dig som jobbar med redovisning och vill kompetensutveckla dig i din yrkesroll – aktuellt, enkelt, tidseffektivt och fortlöpande. Passar dig som vill ha smarta tips och verktyg som verkligen gör nytta i ditt arbete.
Moms är ett brett område där många olika regler och faktorer spelar in. I den här mikrokursen är siktet inställt på momshanteringen vid utlägg, inköp/vidarefakturering samt kostnadskomponenter – tre områden som många tycker är lite extra knepiga att hantera.
En praktisk endagskurs där du lär dig att hantera företagets vanligaste momsfrågor. I Moms 1 får du bland annat lära dig när moms ska debiteras på en försäljning, när betald moms får dras av och när och hur en momsdeklaration ska fyllas i.
Mervärdesskatt, eller moms som vi oftast säger, är ett komplicerat område där rätt grundkunskaper är en förutsättning för att ta sig vidare. I kursen får du chansen att ta dina momskunskaper till nästa nivå.
Momshanteringen vid internationell handel med varor och tjänster är komplicerad och kan leda till stora kostnader om det blir fel. Därför ska du gå denna kurs och lära dig vad som är viktigt att känna till i hur momsen hanteras på rätt sätt.
Välkomna till Nyhetsdagen – årets viktigaste uppdateringsdag inom redovisning och skatt. En innehållsrik kursdag som ger dig senaste nyheterna och smarta tips. Ta chansen att uppdatera dig och dina medarbetare under denna viktiga utbildningsdag.
För hjärnan, själen och hjärtat. Nyhetsveckan är en av våra mest populära kurser. Några av branschens främsta specialister presenterar aktuellt inom redovisning och skatt.
Vill du vara först med de senaste momsnyheterna? Var med på digital sändning live, där momsexperterna Leif Hagström och Sarah Backlund guidar dig genom de mest aktuella händelserna inom moms för år 2025.
Denna kurs behandlar främst de regler i inkomstskattelagen och momslagen som är viktiga att känna till för att praktiskt kunna genomföra en ombildning.
PUB (påbyggnadsutbildning) – Beskattningsrätt och moms är en av fem delkurser som ingår i vår auktorisationsutbildning för redovisningskonsulter. Kursen ger dig rätt kunskaper inom beskattning och moms motsvarande högskolenivå. Du får lära dig det du behöver veta om skatt för att kunna hjälpa dina kunder och vara trygg i din rådgivarroll som Auktoriserad Redovisningskonsult.
Vill du förenkla din vardag och stärka dig i din konsultroll? Behöver du en uppdatering av det senaste inom redovisning samt svar på vanliga men ofta tidskrävande och besvärliga bokförings- och momsfrågor? Var det ett tag sedan du gick en kurs – välkommen på vår brush-up kurs Redovisning och moms för erfarna redovisningskonsulter.
I den här kursen tar vi upp hur man ska rätta om någonting har blivit fel. Hur och när ska rättelsen göras och hur ska den presenteras och i vilken period?
I den här kursen får du en genomgång av K2-regelverket och huvuddragen i K3 med tonvikt på skillnaden mot K2. Vi fokuserar också på aktuella skattefrågor gällande sambandet redovisning och skatt.
En kurs som ger dig goda kunskaper i inkomstbeskattning och deklarationsteknik. Du får kunskaper som motsvarar kundernas förväntningar. På den här kursen får du de teoretiska och praktiska kunskaperna för att du ska känna dig trygg och säker när du upprättar en inkomstdeklaration för ett aktiebolag.
Med den här kursen är du väl förberedd och får många praktiska tips om hur du upprättar deklaration för enskilda näringsidkare. Genom att förbereda dig med de rätta kunskaperna blir deklarationssäsongen till ett rent nöje!
Utveckla dig inom området jord- och skogsbruksbeskattning och lär dig allt kring de särskilda skattefrågor som gäller och hur du bäst löser dem. Företagen inom jord- och skogsbruk är många, oftast ägarledda och är en mycket intressant kundgrupp. Det finns stort behov av kunniga rådgivare inom området.
En kurs som ger dig fördjupade kunskaper i skattesystemet och nya metoder för skatteplanering. Du får verktyg för att kunna besvara frågor som berör alla i det ägarledda företaget oavsett storlek på företag.
I den här kursen får du lära dig de vanligaste klassificeringsfrågorna, vad som gäller avseende momsen samt kunna hantera frågor kring mikroproduktion av el. Det finns alltid fall som inte är självklara och för dessa kommer du få ett bra underlag för hur man kan argumentera.
Välkommen till vårens mest inspirerande branschdag den 6 februari 2025! Under dagen får du ta del av spännande föreläsningar och paneldiskussioner med fokus på branschens framtid, innovationer och de utmaningar som väntar oss. Tillsammans med ledande experter och inspirerande talare utforskar vi hur vi kan forma framtidens arbetsplatser, stärka våra yrkesroller och möta nya krav och möjligheter inom vår bransch. Dagens värd är Srf konsulternas Förbundsdirektör Lena Lind och dagen modereras av Srf konsulternas Lali Fjellström, som leder oss genom programmet och panelerna med insiktsfulla diskussioner.
Skattereduktioner för privatpersoner har blivit alltmer mångfacetterade med tiden, vilket kan göra det knepigt att navigera bland dem. I vår senaste utbildning granskar vi dessa skattereduktioner i detalj och ger en översiktlig beskrivning av vad som gäller för varje skattereduktion. Målet är att du som redovisningskonsult ska kunna hantera dessa varierande skattereduktioner på ett korrekt sätt. Det är avgörande för att exempelvis bedöma om en enskild näringsidkare har tillräckligt med skatt att betala för att kunna dra nytta av en specifik skattereduktion. Vi kommer också att belysa vilka skatter som dessa skattereduktioner kan användas för och rättsliga regler för avräkning.
Vilka kostnader som ett företag kan få avdrag för är en fråga som redovisningskonsulter ställs inför dagligen. Vanligtvis är det en svår fråga att besvara eftersom en prövning måste göras i varje enskilt fall. Företaget kan ställas inför en komplicerad bevisproblematik. I denna mikrokurs behandlas grunderna för avdragsrätten och hur man ska tänka för att kunna göra en rimlig bedömning av möjligheten att få avdrag.
I den här kursen tar vi upp hur en värdeöverföring från ett aktiebolag ska behandlas ur olika perspektiv.
En kurs där vi går igenom regelverket för årsbokslut och jämför detta med reglerna i K1 för enskilda näringsidkare. Vad är det för skillnader på att upprätta ett årsbokslut och upprätta ett förenklat årsbokslut och hur påverkar skillnaderna hur du ska deklarera näringsverksamheten?
I denna kurs behandlas frågeställningar som uppstår när vi inte är nöjda med skattebeslut. Hur ska processen hanteras, i vilken ordning och till vilken instans ska vi vända oss?