Öppet brev till Myndigheten för yrkeshögskolan 

Lönebranschen genomgår en stor förändring, där digitalisering och nya regelverk skapar både möjligheter och utmaningar. För att möta framtidens krav krävs ett gemensamt ansvarstagande för kompetensförsörjningen. Genom att utveckla relevanta utbildningar och möjliggöra kontinuerlig vidareutbildning kan vi rusta branschen för framtiden. 

Högre krav på lönekompetens

En stark och kompetent lönebransch bidrar till ett hållbart samhälle och skapar rättvisa förutsättningar för sund konkurrens inom det svenska näringslivet. För att Sverige även i framtiden ska ha tillgång till kvalificerade lönekonsulter krävs ett nära samarbete mellan myndigheter, utbildningsanordnare och branschorganisationer. Tillsammans behöver vi anpassa utbildningarna till den tekniska utvecklingen och näringslivets behov. 

Efterfrågan på lönekompetens

Srf konsulterna, Sveriges ledande branschorganisation inom redovisning och lön, har sedan 2014 auktoriserat lönekonsulter. De senaste åren har intresset för kvalificerad lönekompetens ökat. Digitalisering, automatisering och nya hållbarhetskrav förändrar lönebranschen i grunden, vilket ställer högre krav på både teknisk och regelverksmässig kompetens.  

För att lönekonsulter ska kunna hantera stora datamängder och säkerställa att företagen följer lagar och hållbarhetsmål, krävs en solid grundkunskap i både lönehantering och teknik. I yrkesrollen krävs en allt större analytisk förmåga för att tolka och säkerställa korrekt hantering av data, samtidigt som det proaktiva arbetet blir avgörande för att förutse och förebygga problem. Lönekonsulerna får därmed en nyckelroll i att hjälpa företag navigera genom komplexa regelverk och den digitala utvecklingen, samt säkerställa hållbara och effektiva löneprocesser. 

Framtidsutsikter

Srf konsulterna samarbetar med många viktiga aktörer i lönebranschen och har etablerat sig som lönebranschens företrädare. Srf konsulternas nätverk uttrycker fortsatt mycket stor efterfrågan på personer med rätt lönekompetens. Många företag behöver utveckla den befintliga personalstyrkan för att möta den utveckling som nu sker i branschen. Traditionella administrativa uppgifter ersätts av mer konsultativa och analytiska arbetsuppgifter, där samspelet människa, organisation och teknik blir allt viktigare. 

För att stärka branschen och säkerställa framtida kompetens anser Srf konsulterna att fortbildning och vidareutveckling av verksamma inom yrkesområdet måste prioriteras. Här är god samverkan med Myndigheten för Yrkeshögskolan (MYH) och utbildningsanordnarna extra viktig och därför prioriterat av oss som branschorganisation. Rekrytering till lönebranschen är en växande utmaning, och insatser för att attrahera och utbilda rätt kompetens måste prioriteras

Förankring i näringslivet

Att kunna hantera lönesystem är en förutsättning för en kvalitetssäkrad löneprocess och kräver en bredare kompetens. Nya roller utvecklas med teknikens möjligheter och förståelse för AI, automatiserade processer och robotiserade funktioner blir viktiga kunskaper att ha för att kunna utöva yrket. Samtidigt efterfrågas det konsultativa, proaktiva arbetssättet alltmer. Som nyexaminerad saknas ofta den erfarenhet som krävs för att arbeta konsultativt och rådgivande utan handledning, vilket gör att praktisk erfarenhet genomlärande i arbete (LIA) blir allt viktigare.  

Srf konsulterna betonar vikten av att YH-utbildningar har en stark koppling till näringslivet och att utbildningssamordnare har god kunskap om lönebranschen.  

Yrkesutbildningar 

Sverige har idag ett flera välrenommerade yrkesutbildningar som ger en bra grund för ett framtida arbete inom lön. Srf konsulterna samarbetar med löneområdets YH-skolor för att säkra framtida krav och validering av utbildningsplaner för att säkra studenternas möjlighet till auktorisation. Srf konsulterna sätter riktlinjer som YH-skolorna, med sin lokala förankring hos näringslivet, anpassar för att ge möjlighet att skapa rätt utbildning.  

Elever från YH-utbildningar är dessutom särskilt eftertraktade i lönebranschen eftersom LIA-praktiken som ingår i studierna ger den mycket värdefulla praktiska förankring som medför att dessa elever efter examen snabbt kommer in i yrkesrollen. För att säkerställa kvalitet och kunskapsöverföring till de studerande vore en tydligare styrning av innehåll och format för LIA-praktiken till dem som erbjuder LIA-plats värdefullt. Auktorisation

Idag finns möjlighet att göra karriär som Auktoriserad Lönekonsult. Auktorisationen är en kvalitetsstämpel som står för rätt kunskaper, flerårig erfarenhet, god kvalitet och professionell hantering. Den som har en yrkeshögskoleexamen inom lön (300 YH- poäng) uppfyller de teoretiska kunskapskrav som krävs för att nå auktorisation, vilket efter tre års yrkeserfarenhet möjliggör ansökan om att bli Auktoriserad Lönekonsult. Fortbildning är en mycket viktig del i auktorisationen och bidrar till att upprätthålla kompetens och kvalitet inom yrket. Yrkesrollen Auktoriserad Lönekonsult ingår även i Sveriges referensram för kvalifikationer, SeQF.

Företagarens val

Att anlita Auktoriserade Lönekonsulter blir ett alltmer självklart val för de företag som outsourcar sin lönehantering. Lön som affärsområde växer, och antalet renodlade lönebyråer ökar. Auktorisationen är också viktig för arbetsgivare som hanterar löner internt, eftersom den ger möjlighet till karriärvägar och professionell utveckling.

Ledningen ska kunna förlita sig på att lönehanteringen sköts korrekt, gynnar företagets affär och lönsamhet. Lön innefattar många komplexa hanteringar som kan ha stor inverkan för arbetsgivaren, arbetstagaren och samhället. Det är därför av största vikt att säkerställa en god tillväxt av kvalificerade lönekonsulte

Sammanfattning och rekommendationer

För att säkerställa en fortsatt stark och kompetent yrkeskår inom lön ser vi följande åtgärder som särskilt viktiga:  

  • Fortsatt satsning på YH-utbildningar inom lönehantering – För att möta branschens behov måste antalet utbildningsplatser bibehållas eller utökas.  
  • Tydligare riktlinjer för LIA-praktik – Praktikens kvalitet och innehåll bör säkerställas genom en närmare samverkan mellan utbildningsanordnare och branschen.  
  • Ökad flexibilitet i vidareutbildning – Kortare och mer anpassade utbildningar behövs för yrkesverksamma lönekonsulter i takt med att yrkesrollen utvecklas.  
  • Främjande av auktorisation – En tydligare koppling mellan yrkeshögskoleutbildning och möjligheten att bli Auktoriserad Lönekonsult kan stärka yrkets status och kvalitetssäkring.  
  • Säkerställande av hög utbildningskvalitet – Lärarkåren på yrkeshögskolorna bör ha aktuell branschkunskap, och utbildningarna bör fortsatt ha en stark förankring i näringslivet.  

 

 
Srf konsulterna 2025-02-11 

 

 
14
jul
14 jul

Större företag

Om företaget har ett beskattningsunderlag för moms som överstiger 40 miljoner kr ska arbetsgivaravgifter och avdragen skatt för juni 2025 vara bokförd på Skatteverkets konto.

Läs mer
Gå till kalendariet Lägg till i kalender