Nytt och aktuellt inom moms

Se datum och pris

Vill du vara först med de senaste momsnyheterna? Anslut till vår interaktiva videoföreläsning, där moms­experterna Leif Hagström och Sarah Backlund guidar dig genom de mest aktuella händelserna inom moms för år 2025. 

Se datum och pris

Nytt och aktuellt inom moms

Lyssna på när skattejuristen Leif Hagström och auktoriserade skatterådgivaren Sarah Backlund berättar om de senaste nyheterna inom momsområdet i en videoföreläsning. Du får höra mer om Skatteverkets ställningstaganden, domar/praxis och författningsändringar beaktade från och med januari 2024.

Förkunskaper

Kursen är lämplig för dig som jobbar med moms och du bör ha grundläggande kunskaper inom momsområdet för att ha nytta av den här kursen. Du som vill ha fördjupade kunskaper inom moms kan läsa mer om våra momskurser. 

Vi går bland annat igenom:

  • Direkt effekt vid uppdelning av ingående moms. Dem omsättningsbaserade beräkningsmetoden kan användas vid gemensamma kostnader.
  • De tre villkoren för momsfri verksamhetsöverlåtelse.
  • Avgångsland vid leverans av vara som ska genomgå bearbetning på uppdrag av säljaren.
  • Utgör tillhandahållande av neuropsykiatriska utredningar momspliktig uthyrning av personal eller är det undantaget från skatteplikt pga. sjukvård.
  • Ingående moms på kostnader som uppkommit vid förvärvet av ett dotterbolag är avdragsgilla trots att moderbolaget deltar endast i förvaltningen av det förvärvade bolagets dotterbolag och inte i förvaltningen av det förvärvade bolaget.

  • En arbetsgivare som förser sina anställda med förmångscyklar mot att de avstår från en del av sin bruttolön som har ansetts tillhandahålla tjänster mot ersättning som kan bli föremål för moms.
  • Principerna om skydd för berättigade förväntninhar och om rättsäkerhet har inte utgjort hinder mot att neka ett bolag, som registrerats till mervärdesskatt, avdrag för ingående skatt då registreringen baseras på en felaktig uppfattning om rättsläget eller på förutsättningar som inte infriades.
  • Skattetillägg som har halverats när handläggningen av målet tagit oskäligt lång tid.
  • Tillhandahållande av licenser till en digital övningsplattform som inte har ansetts omfattas av den reducerade skattesatsen för böcker.
  • Omsorgstjänster, som ett bolag tillhandahållit en kommun, har ansetts omfattas av undantaget från skatteplikt för social omsorg.
  • En transportör som påförts tull till följd av bristande efterlevnad har ansetts vara ombud för importören
  • Vouchrar för köp av digitalt inne
  • Beviskrav vid leverans av varor inom EU.
  • Kursmål

    Efter att du har gått den här kursen kommer du vara uppdaterad och insatt i det senaste nyheterna inom moms.

    Läs mer
    27 jan distans
    Lärare
    Leif Hagström
    Sarah Backlund
    Pris exkl. moms: 1 500 kr
    15-25% rabatt för Srf ansluten

    25% Rabatt Srf auktoriserad konsult

    15% Rabatt övriga medlemmar/anslutna

    Gäller Srf medlem, registrerad anställd på Srf företag och för dig som har Srf Servicepaket. För intressemedlemmar behövs Srf Servicepaket.
    Sista anmälningsdag: 2025-01-27
    Praktisk info !
    Praktisk info

    Tid:
    Starttid dag 1 kl 09:00. Sluttid kl 11:00.

    Plats:
    Distans

    Kurstid 09.00-11.00 

    Kursdokumentation hämtas via Mina sidor. Välj aktuell kurs under Mina bokade kurser. Den finns att ladda ner/skriva ut 1 vecka innan kursstart. 

    Din Zoom länk  skickas till dig 3 dagar innan kursstart.

    Kursdokumentation - Hämtas på kursen via Mina sidor. Välj aktuell kurs under Mina bokade kurser.  Dokumentationen finns tillgänglig 1 vecka innan kurstillfället.
    Du behöver – Dator/surfplatta med ljud och med fördel en mikrofon och kamera. (Dator rekommenderas för bästa behållning av kursen).
    Närvaro/För- och efternamn - Logga in på kursen med för- och efternamn, denna registrering genererar deltagande och aktualitetstimmar/kursintyg
    Påslagen kamera - Trevligare för både övriga deltagare och kursledaren.
    Anslut till Zoom - Gör du enklast via webbläsare, Chrome, Firefox eller Safari fungerar bra, vi rekommenderar Chrome. Program behöver ej laddas ner.
    Alternativ Zoom-app - För en bättre användarupplevelse kan zoom-appen vara en fördel. https://zoom.us/download
    Ljud-/bildtest - Testa Zoom här: https://zoom.us/test. Du kan också kontrollera ljudet på din enhet genom att tex spela upp ett Youtube klipp.
    Väntrum - När du ansluter till kursen hamnar du i ett väntrum och blir insläppt i kursen då den startar.
    Support - Problem med att ansluta till kursen, kontakta Tom Brask 070-531 88 99
    Instruktionsvideo Se hur du ansluter du till kursen i Zoom KLICKA HÄR



    Kursledare:
    Leif Hagström, Sarah Backlund