Lön

Hur ser en karriär i löneyrket ut?

Efter avslutade studier inom löneområdet finns goda möjligheter till arbete. Så gott som alla företag hanterar löner och efterfrågan på kompetens inom lön är stor.

Att arbeta med lönehantering kräver att du har specialistkompetens inom gällande regelverk samt att du håller dig uppdaterad på förändringar inom dessa regelverk. Det är också meriterande om du har arbetat i något löneprogram så all praktisk erfarenhet är bra att bygga på sitt CV med.

Arbetsmarknaden för lönekonsulter och löneadministratörer

Det finns ett antal vägar ut i arbetslivet där den kanske vanligaste idag är att arbeta som löneadministratör eller lönekonsult på en löneavdelning i ett företag. Du kan också arbeta som lönekonsult på ett outsourcingföretag, en redovisningsbyrå, revisionsbyrå eller lönebyrå. Ett alternativ som vi ser mer och mer av på marknaden är att starta egen lönebyrå och arbeta  på uppdrag åt olika företag.

Auktoriserad Lönekonsult

Som löneadministratör eller lönekonsult kan du, efter ett antal år i yrket, ansöka om auktorisation hos Srf konsulterna. Att arbeta som Auktoriserad Lönekonsult är en ny karriärväg. Auktorisationen är en kvalitetsstämpel ut mot marknaden och står för hög kompetens och flera års erfarenhet av lönehantering. För arbetsgivare och uppdragsgivare innebär auktorisationen att det blir enkelt att hitta rätt kompetens. Med auktorisationen blir alla vinnare – både du och din arbetsgivare!

Framtidsutsikter

Du som väljer att arbeta som lönekonsult går en spännande framtid till mötes och marknaden är i stort behov av fler yrkesutövare. Många arbetsgivare vittnar om att de har svårt att rekrytera rätt kompetens inom lön. Vi har dessutom ett pågående generationsskifte där det är fler som går i pension än som kommer nya i yrket. Automationen och digitaliseringen kommer att innebära en förflyttning i yrkesrollen där den Auktoriserade Lönekonsulten får en mer rådgivande roll samt att lön mer och mer kommer att tangera HR-området.

Varmt välkommen till en framtid som lönekonsult!

 
22
apr
22 apr

Moms – periodisk sammanställning – blankett

Företag som har sålt varor eller tjänster momsfritt till företag i andra EU-länder ska ha skickat in periodisk sammanställning för mars 2024 eller första kvartalet 2024 till Skatteverket om pappersblanketten används.

Läs mer
Gå till kalendariet Lägg till i kalender