Redovisning

Hur gör jag karriär inom redovisning?

En karriär som redovisningskonsult är ett bra val inför framtiden. Tänk på att det inte bara är rätt kunskaper som krävs utan du bör också ha god social kompetens eftersom kontakten med kunder är en viktig del i yrket. Att få en företagares förtroende att sköta företagets ekonomi handlar både om att vara professionell med rätt grundkompetens, hålla sig uppdaterad på gällande lagar och regelverk, arbeta kvalitetssäkrat med effektiva rutiner och viktigast av allt: att skapa mervärde för kunden.

Efter avslutad utbildning på universitet eller Yrkeshögskola brukar arbetslivet i redovisningsbranschen börja med arbete som redovisningsassistent eller i vissa fall som redovisningskonsult. Det beror på din kompetens, vad du själv vill och vad din arbetsgivare har tänkt sig.

Redovisningsassistent

Som redovisningsassistent arbetar du med den löpande redovisningen och assisterar den som utför redovisningsuppdraget – antingen en redovisningskonsult, en Auktoriserad Redovisningskonsult eller en revisor.

Redovisningskonsult

När tiden är mogen och du känner dig trygg i din roll som redovisningsassistent  är nästa steg att arbeta som redovisningskonsult med eget kundansvar. Som redovisningskonsult gör du bokslut och då är det viktigt att ha kunskap om bokslut för olika företagsformer. Regelverken ser nämligen olika ut beroende av företagsform och det varierar också vilket regelverk som tillämpas. Som redovisningskonsult kan du komma att lära känna många olika kunder från olika branscher.

Det finns flera lämpliga utbildningar till redovisningskonsult som ger en bra grund att stå på och rätt kompetens från start.

Srf konsulterna erbjuder egna branschanpassade auktorisationssutbildningar till Redovisningskonsult och en uppsjö bokslutskurser på flera nivåer och för olika företagsformer.

Auktoriserad Redovisningskonsult

När du arbetat som redovisningskonsult med eget kundansvar några år så kan du ansöka om auktorisation hos Srf konsulterna. För att ansöka om auktorisation behöver du också ha rätt nivå på din teoretiska kompetens. Läs mer om antagningskrav för auktorisation här. Du kan också kontakta oss så hjälper vi dig.

Auktorisationen – en kvalitetsstämpel

Som Auktoriserad Redovisningskonsult bär du auktorisationen som en kvalitetsstämpel ut mot marknaden. Auktorisationen står för god kompetens, kontinuerligt uppdaterade kunskaper, kvalitetssäkrat arbete och flerårig erfarenhet i yrket. En Auktoriserad Redovisningskonsult arbetar enligt Rex – Svensk standard för redovisningsuppdrag. Med den yrkeserfarenhet som auktorisationen kräver så innebär yrkesrollen också att du kan ta uppdrag som ekonomisk rådgivare åt dina kunder. De flesta företagare behöver vägledning och bra beslutsunderlag inför nya satsningar, investeringar och diskussioner med långivare eller investerare. Eftersom den Auktoriserade Redovisningskonsulten har god kännedom om företagets redovisning och ekonomiska ställning blir rådgivningen en naturlig del av uppdraget.

Srf konsulterna erbjuder ett flertal specialistutbildningar för dig som vill utvecklas som rådgivare.  Hitta kursutbudet på srfutbildning.se

 
25
apr
25 apr

Moms – periodisk sammanställning – e-tjänst

Företag som har sålt varor eller tjänster momsfritt till företag i andra EU-länder ska ha skickat in periodisk sammanställning för mars 2024 eller första kvartalet 2024 till Skatteverket om e-tjänsten används.

Läs mer
Gå till kalendariet Lägg till i kalender