Vägen till jobb i redovisningsbranschen

Att studera ekonomi är ett populärt val och studierna leder oftast till jobb, oavsett om du tagit en civilekonomexamen eller studerat på yrkeshögskola. Redovisningskonsult är en yrkesroll som intresserar allt fler och näringslivets behov av redovisningskompetens är fortsatt stort. Men vad krävs egentligen för att få en anställning på en redovisningsbyrå? Vilka är dina möjligheter och karriärvägar?

De flesta redovisningsbyråer har hög beläggning och många är på jakt efter fler att anställa. Kunniga redovisningskonsulter är attraktiva på arbetsmarknaden. Det mest lönsamma för redovisningsbyrån är så klart att anställa någon som redan varit yrkesverksam några år och som kanske till och med kan ta med sig några kunder till sin nya arbetsgivare. Dessa är dock inte alltid lätta att hitta, därför är rekrytering av nyutexaminerade ett vanligt alternativ.

Redovisningsbyråer finns över hela landet och storleken på byrå varierar. Flera redovisningskonsulter väljer att starta eget som enmansföretagare. Många av dessa växer sedan genom att ta in fler uppdrag och anställa fler och en del blir stora arbetsgivare. En anställning hos en mindre redovisningsbyrå innebär ofta en mer familjär och personlig verksamhet samtidigt som en anställning hos en stor byrå ofta innebär möjligheter att kunna växa internt eller hitta jobb på annan ort. Valet beror på vad du själv har för ambitioner.

Att rekrytera en nyutexaminerad person betyder att redovisningsbyrån behöver utbilda i det praktiska arbetet. Därför tycker många att det bästa är om den tilltänkta har en praktikperiod under sin utbildning. Praktiktiden ger personen möjlighet att lära sig rutinerna utan tidspress och krav på debitering. Arbetsgivaren och övriga medarbetare hinner också lära känna praktikanten och kan föreställa sig om personen kommer att passa in i verksamheten. Förutom teoretiska kunskaper är den sociala kompetensen en viktig faktor. Jobbet som redovisningskonsult innebär oftast att du arbetar nära flera kunder med olika bolagsformer och behov.

Som redovisningskonsult behöver du hänga med och hålla dig uppdaterad på de förändringar i lagar och regelverk som sker. Grundläggande kunskaper inom ekonomi är en förutsättning och eftersom kunskaper är färskvara i redovisningsbranschen är kompetensutveckling a och o. De flesta arbetsgivare i branschen ser helst att du är ”auktoriserbar” redan när de anställer, det vill säga att du har förutsättningar att växa i din yrkesroll med karriär som auktoriserad. Auktoriserad Redovisningskonsult är branschens starkaste titel och när du i kombination med teoretisk kompetens har minst tre års erfarenhet i yrket som redovisningskonsult med eget kundansvar kan du ansöka om auktorisation hos Srf konsulterna. Auktorisationen är en tydlig kvalitetsstämpel som bekräftar din kompetens som företagets viktiga affärspartner och rådgivare.

Ledaregenskaper är också en färdighet som värderas högt i redovisningsbranschen, så har du erfarenheter från föreningar eller studentkåren ska det absolut tas med i ansökan. Ytterligare egenskaper att lyfta fram är erfarenheter som visar att du fungerar socialt och att du är framåt. Att i en ansökan ta med att man som 10-åring hjälpt grannen att klippa gräset kan verka simpelt men visar att personen är företagsam. IT-kompetens är till nytta i alla branscher idag, så även i redovisningsbranschen. Söker du jobb på en byrå som är attraktiv med många arbetssökande till varje tjänst, gäller det att sticka ut redan i ansökan för att kallas till intervju. Ett hett tips är att du bygger på med utbildning i gällande branschstandard, vilken är Rex – Svensk standard för redovisningsuppdrag, hos byråer som är anslutna till Srf konsulterna (Reko hos FAR-anslutna). Välj Rex branschstandard onlinekurs och/eller Rex böckerna som finns både i tryckt och digitalt format.

En möjlighet för dig som studerar och som redan under studietiden vill få in en fot i branschen, är att ansöka om ett Studerandemedlemskap hos Srf konsulterna. Studerandemedlemskapet ger dig tillgång till branschlitteratur, branschnyheter och inbjudan till branschträffar som samlar både blivande arbetsgivare, branschkollegor och branschleverantörer. Bra att tänka på är också att Srf konsulterna finns på LinkedIn – ett bra ställe att synas på om du söker praktikplats eller jobb i branschen.

 
22
jul
22 jul

Moms – periodisk sammanställning – blankett

Företag som har sålt varor eller tjänster momsfritt till företag i andra EU-länder ska ha skickat in periodisk sammanställning för juni 2024 till Skatteverket om pappersblanketten används.

Läs mer
Gå till kalendariet Lägg till i kalender