Tips för att få ditt drömjobb

Arbetsgivarnas höga krav på erfarenhet och omedelbar lönsamhet kan göra det tufft att som nyutexaminerad ta sig in på arbetsmarknaden. Därför har vi samlat fakta och tips som kan hjälpa dig när du ska söka ett drömjobb som redovisningskonsult.

Utmärk dig

Vanligaste sättet att presentera sig för en möjlig arbetsgivare är att skriva en jobbansökan med ett personligt brev. Om arbetsgivaren annonserat efter personal brukar de få många svar. Därför gäller det att redan i brevet utmärka sig för att väcka arbetsgivarens intresse. Skriv ner det som gör dig speciell. Det kan vara saker du inte tänker på själv och som du kanske tycker är banala eller helt ointressanta. Ofta kan det vara bra att fråga en vän eller kollega om hjälp med att hitta vad som utmärker dig. Försök sedan att koppla din färdighet till en resurs i arbetslivet.

Till exempel kan erfarenheter från arbete med barn och ungdomar inom idrott, scoutrörelse eller liknande vara ett bevis på ansvarstagande och ledaregenskaper. Idrottsprestationer är ett tecken på målmedvetenhet. Ideellt arbete visar att du drivs av annat än enbart ekonomisk ersättning.

Gör ett besök

Ibland kan det löna sig att besöka en presumtiv arbetsgivare även om de för tillfället inte söker ny personal. Ett personligt besök ger ofta en tydligare bild av dig som person än ett brev, och gör dessutom att arbetsgivaren kommer ihåg dig. Det uppfattas ofta som positivt att visa intresse och handlingskraft genom att själv ta kontakt. Men glöm inte att förvarna om ditt besök via telefon eller e-post. Kommer du oanmäld vid exempelvis en arbetstopp, kanske ditt besök inte får det resultat du hoppats på.

Eventuell specialitet

Eftersom redovisningskonsult är ett yrke med många kundkontakter försöker de flesta arbetsgivare tänka sig in i hur kunderna skulle uppfatta dig om du blev anställd. Ta därför reda på om redovisningsbyrån du söker till har någon speciell inriktning. Är de flesta av byråns kunder i en särskild bransch – t ex åkeri, detaljhandel eller bostadsrättsföreningar? Består kundstocken mestadels av små företag? Är redovisningsbyrån verksam på landsorten eller i storstan? Var så påläst som möjligt om företaget du söker till. Det visar på intresse och engagemang och är tilltalande för den som rekryterar.

Glöm inte nätverket

Väldigt många jobb förmedlas via kontakter av olika slag. De flesta arbetsgivare föredrar nämligen att anställa en person de känner eller har någon sorts koppling till. Det är viktigt att du utnyttjar ditt personliga nätverk – familj, vänner, släktingar, grannar och de kontakter du fått via skolor och utbildningar. Låt så många som möjligt få reda på att du söker jobb. Ring runt, mejla och använd sociala medier. Kanske finns det någon som kan tipsa dig om en tjänst någonstans. Glöm inte bort att en avlägsen kontakt är bättre än ingen kontakt alls.