Remisslänk: Remiss 2024-06-13
Hållbarhet – förslag till ändrade examens- och verksamhetsföreskrifter
Förslaget innebär förändringar av Revisorsinspektionens föreskrifter för utbildning, examination och behörighet för revisorer med anledning av de nya reglerna om hållbarhetsrapportering inom EU.
Remissvar
Srf konsulterna har beretts tillfälle att lämna synpunkter Revisorsinspektionens promemoria Hållbarhet – förslag till ändrade examens- och verksamhetsföreskrifter. Promemorian föreslår ändringar i Revisorsinspektionens föreskrifter om revisorsexamen (RIFS 2018:1) och föreskrifter om villkor för revisorers och registrerade revisionsbolags verksamhet (RIFS 2018:2).
Srf konsulterna tillstyrker förslagen med ett par kommentarer:
Kompetens inom hållbarhet i branschen är mycket viktigt
Utbildning och fortbildning är mycket viktiga pusselbitar i kunskapsintensiva yrkesroller. Att revisorsinspektionen nu tar initiativ till att ställa krav på utbildning och fortbildning inom hållbarhetsområdet, ser Srf konsulterna som mycket positivt. En god kunskap inom hållbarhetsområdet är en förutsättning såväl för att företagen ska få god hjälp av redovisnings- och lönekonsulter att upprätta hållbarhetsrapporter som av de revisorer som ska granska dessa rapporter. Vi ser därför positivt på de extra fortbildningstimmar som gäller för de revisorer som avser granska hållbarhetsrapporter.
Automatisk behörighet att ganska hållbarhetsrapporter utan krav på praktisk utbildning
Srf konsulterna framhåller att det är anmärkningsvärt med den särskilda övergångsbestämmelsen som anger att de revisorer som har auktoriserats före den 1 januari 2026 undantas från de nya kraven på praktisk utbildning inom hållbarhetsområdet och därmed automatiskt får behörighet att granska hållbarhetsrapporter. Denna övergångsbestämmelse finns i förordningen (2024:360) om ändring i förordningen (1995:665) om revisorer. Srf konsulterna anser att detta undantag är olyckligt och dessutom avviker från Revisorsdirektivets krav på kompetens också inom hållbarhet. Srf konsulterna håller inte med om att avvikelsen uppvägs av de fortbildningskrav som dessa revisorer träffas av, efter uppnådd automatisk behörighet. Även de revisorer som auktoriserats före den 1 januari 2026, skulle kunna omfattas av utbildningskraven som anger att behörighet att granska hållbarhetsrapporter kräver 8 månaders praktik som särskilt omfattar hållberhetsområdet. Företagen har rätt till högt ställda krav på kompetens hos den revisor som ska granska hållbarhetsarbetet.