4 tips för effektivt lärande online

Digitala kurser blir allt vanligare och fördelarna är många. Du kan göra kursen när du vill, var du vill och i omgångar. Du slipper resa och innehållet är ofta optimerat för effektiv inlärning. 

Men utan egen planering och ett visst mått av självdisciplin kan fördelarna med onlinekurser gå om intet. Det är lätt att skjuta upp kursen när man anser sig ha gott om tid att genomföra den, vilket kan få till följd att man tvingas stressa igenom den eller inte hinner genomföra den alls innan tiden gått ut.

Ta del av våra bästa tips hur du får ut mest av dina onlinekurser och läs även mer om hur en våra abonnenter ser på den tidseffektiva tjänsten Mikro Selekt.


Så får du får ut mest av dina onlinekurser

  1. Genomför kurserna direkt när de släpps/eller när du bokar dig. Du håller dig uppdaterad och slipper komma efter med din kompetensutveckling.
  2. Planera in i kalendern. Avsätt tid för din kompetensutveckling online på samma sätt som du planerar för klassrumskurser. Avsätt tid i kalendern, planera in någon timme i veckan för ”egen kompetensutveckling”.
  3. Utnyttja förmånen att kunna vara flexibel: ”dötid” på t ex bussen, på väg till landet eller en kväll i sköna soffan hemma? Kurserna går att genomföra i mobilen och på surfplattan (du behöver dock stabil internetuppkoppling).
  4. Utnyttja kurserna som kompetensbank och gå tillbaka när du behöver. Våra Mikro Selekt-kurser finns tillgängliga i ett kompetensarkiv i ett år efter kalenderårets utgång. Onlinekurser utanför abonnemanget finns tillgängliga i sex månader fr o m bokningsdatum.

För auktoriserade konsulter: Om du vill ha aktualitetstimmar för onlinekurser gäller att kurserna genomförs inom tillgänglighetstiden (sex månader fr o m bokningsdatum). Mikro Selekt-kurser ska vara genomförda under aktuellt kalenderår (dock senast 31/1 året därpå). 


Tidseffektiva mikrokurser

Med vetskapen om den tidsbrist som många redovisningskonsulter upplever har Srf konsulterna utvecklat Mikro Selekt som består av korta, komprimerade och tidseffektiva mikrokurser. Mikro Selekt innehåller åtta mikrokurser som lanseras under året plus Nyhetsdagen Webinar som släpps i december. Varje kurs tar ca 30-45 minuter att genomföra och växlar mellan korta videoföreläsningar och interaktiva övningar.

Linda Droege sammanfattar sina erfarenheter av Mikro Selekt:

Jag blev mycket positivt överraskad över Mikro Selekt, främst för att kurserna är så aktuella men även för att de inte tar så mycket tid i anspråk. Tack vare att kurserna innehåller interaktiva övningar så måste man vara alert. Det går inte att lyssna igenom kursen med ett halvt öra. Något jag också lärt mig när det gäller lärande online är att göra kurserna så fort som möjligt och inte vänta bara för att man har gott om tid på sig. Har man mycket att göra i övrigt är det lätt att skjuta kursen framför sig. Mitt tips när det gäller Mikro Selekt – gör kursen direkt när den släpps! Jag kan verkligen rekommendera det här abonnemanget. På min byrå kommer vi troligen att använda kursernas innehåll som underlag vid personalkonferenser och frukostmöten.

Linda Droege, vd på redovisningsbyrån Eden & Co i Västerås