Remisslänk: Remiss 2014-04-09
Europeiska kommissionens förslag till direktiv om enmansbolag
Ju2014/2639/L1
Sveriges Redovisningskonsulters Förbund, SRF
Sveriges Redovisningskonsulters Förbund SRF, är den ledande branschorganisationen för redovisningskonsulter och lönekonsulter.
SRF grundades 1936 och driver en fortlöpande branschutveckling samt kvalitets- och kompetenshöjning av medlemmarna.
SRF bedriver också en omfattande informations- och utbildningsverksamhet.
Förbundet har cirka 6 000 medlemmar varav cirka 4 000 är Auktoriserade Redovisningskonsulter. Från 2014 auktoriserar SRF även lönekonsulter.
SRFs Auktoriserade Redovisningskonsulter bistår fler än 300 000 svenska och utländska företag och finns över hela landet.
Auktorisationen är en kvalitetsstämpel som borgar för trygghet, kompetens och förtroende. Genom auktorisationen skapas ett tydligt utbud av kvalitetssäkrade redovisnings- och lönetjänster till nytta för svenska företag.
Läs mer på www.srfkonsult.se
Remissvar:
SRF är tveksam till att de tänkta effekterna kommer att bli verkliga till den grad att det står i relation till vad medlemsstaterna måste åtgärda i form av lagstiftning, normgivning, m.m. För svensk del skulle det innebära ytterligare en företagsform som endast marginellt underlättar för företag som vill etablera sig i Sverige. SRF anser att det är enklare om det finns så få företagsformer som möjligt.
Om arbetet går vidare i riktning mot att besluta om direktivet håller SRF med om de preliminära ståndpunkter som framförs i Regeringskansliets faktapromemoria 2013/14:FPM82 under rubrik 2.1, det vill säga frågor om arbetsmarknadsmodeller och borgenärsskydd bör ses över.
Motivering:
SRF anser att förenklingar generellt är viktiga. Det gör att vi i grunden är för att en enklare form av företag införs om det löser problem med etableringar inom EU. SRF har däremot svårt att se att effekterna av förslaget kommer att leda till en verklig förenkling som i sin tur till ett ökat företagande inom EU.
Det är två sidor som ska bedömas, dels om det underlättar för företag att etablera sig i Sverige, dels om det underlättar för svenska företag att etablera sig utomlands. De förändringar som behöver göras i svensk lagstiftning synes inte vara allt för omfattande, men de kommer i alla fall att leda till att ytterligare en företagsform måste hanteras i lagstiftningen, normgivningen och inte minst det praktiska arbetet. Den reella ”förenkling” som utländska företag uppnår vid etablering i Sverige synes vara ett lägre insatskapital jämfört med ett aktiebolag. Då får man inte missa att den redan finns möjlighet att starta filial i Sverige.
Vad gäller möjligheten för svenska bolag att starta verksamheter i andra länder inom EU har SRF svårare att göra en komplett analys. Det finns däremot en hel del länder där vi inte anser att kraven för att starta ett bolag är hindrande. Om det är ett problem i vissa länder måste man överväga om inte de förändringar som krävs av lagstiftning i alla länder gör att kostnaden för införandet av direktivet blir för stor.
Sveriges Redovisningskonsulters Förbund, SRF
Tillbaka till övriga remisser