Svar: 2023-12-20
Remisslänk: Remiss 2023-09-27
Finansdepartementet


Dnr: Fi2023/02566

Europeiska kommissionens förslag till rådets direktiv om internprissättning

Koncerninterna transaktioner styrs inte alltid av marknadskrafterna utan påverkas också av gemensamma intressen för koncernen som helhet. Även vid koncerninterna transaktioner är det viktigt att fastställa ett korrekt pris. Den rådande internationella standarden för att fastställa en korrekt internprissättning är armlängdsprincipen.

Armlängdsprincipen finns kodifierad svensk rätt och även i de skatteavtal som Sverige har ingått med andra länder. Som vägledning för tillämpningen av armlängdsprincipen har OECD gett ut vägledande riktlinjer som stöd för tolkningen av principen. Genom förslaget till direktiv vill EU kodifiera armlängdsprincipen inom EU-rätten. Enligt förslaget är tänkt att öka förutsebarheten vid beskattningen och harmonisera reglerna inom EU.

Srf konsulterna anser att syftet med det föreslagna direktivet är att underlätta för företagen vilket är en bra utgångspunkt. Srf konsulterna ifrågasätter om dessa insatser är tillräckligt träffsäkra för att lösa problemet. Frågan är vidare om det är enskilda ländernas tolkning av reglerna som är problemet. Även länders tolkning av faktiska omständigheter torde vara en faktor att beakta i sammanhanget.

Remissvar

Srf konsulterna har beretts tillfälle att lämna synpunkter på förslaget till rådets direktiv. Srf konsulterna svarar på remissen på ett övergripande plan och kommer inte lämna synpunkter på enskilda artiklar i direktivet.

Syftet med det föreslagna direktivet är att underlätta för företagen vilket enligt Srf konsulterna är en bra utgångspunkt.

Med hänsyn till att OECD:s riktlinjer för internprissättning ständigt är under översyn och förändring är det av stor vikt att denna föränderlighet beaktas vid genomförandet av direktivet. Det är önskvärt att OECD:s riktlinjer och EU-direktivet stämmer överens för att underlätta för företagen. Det vore mycket olyckligt om riktlinjerna och principerna skulle ha olika innebörd. Det finns därmed risk att det över tid skapas två parallella system. Det skulle göra området än mer svårtillämpat för företagen.

Tillämpningen och tolkningen av internprissättningsreglerna torde inte bara vara ett problem för företag inom EU utan även ur ett globalt perspektiv. Srf konsulterna ifrågasätter om dessa insatser är tillräckligt träffsäkra för att lösa problemet. Frågan är vidare om det är enskilda ländernas tolkning av reglerna som är problemet. Även länders tolkning av faktiska omständigheter torde vara en faktor att beakta i sammanhanget.

Tillbaka till övriga remisser
 
26
jan
26 jan

Punktskattedeklaration (större företag)

Sista dagen att lämna punktskattedeklaration för perioden december 2024. Detta gäller för företag med beskattningsunderlag för moms över 40 miljoner kronor.

Läs mer
Gå till kalendariet Lägg till i kalender